Înainte să aflaţi beneficiile eucaliptului trebuie să ştiţi că acesta este un arbore originar din Tasmania, Australia, dar este cultivat şi în regiunea mediteraneană şi în Asia.
Beneficiile eucaliptului pentru sănătate vin din frunze. Frunzele sunt bogate în flavonoide liposolubile, taninuri, rezine, cumarine, ceară, piperitonă şi, mai ales, ulei eteric aromatic, cu miros puternic, foarte plăcut. Uleiul brut se obţine prin distilare cu vapori de apă, din frunzele proaspete sau parţial deshidratate.
Beneficiile eucaliptului pentru sănătate sunt numeroase. Multe medicament au eucalipt în compoziţie. Printre altele, ajută la tratarea unor boli respiratorii, la bronşite, tuse convulsive, pleurezie sau
sinuzită, gripă şi răceli.
Beneficiile eucaliptului i-au convins pe cercetători să-l introducă în siropuri, uleiuri de masaj, pastile sau uleiuri volatile. Trebuie să mai ştiţi şi că frunzele proaspete de eucalipt pot fi folosite pentru ceaiuri şi gargară. Ajută la calmarea gâtului în cazul unor inflamaţii şi tratează bronşita.
De asemenea, beneficiile eucaliptului pot fi sesizate şi în cazul bolilor sistemului nervos. Potrivit studiilor, eucaliptul are efecte calmante asupra stărilor emoţionale intense şi creşte capacitatea de concentrare.
Dacă puneţi ulei de eucalipt în baie simţiţi imediat efecte de înviorare şi dispare imediat oboseala, durerile de cap sau efectele asteniei. Îl puteţi folosi şi masând zona frunţii şi la tâmple.
Beneficiile eucaliptului. Bun pentru tratarea bolilor digestive
Beneficiile eucaliptului sunt cunoscute şi în tratarea cistitei. Mai exact, în apa de baie e bine să puneţi 3 picături de ulei de eucalipt. Potrivit unor studii, beneficiile eucaliptului sunt confirmate şi în bolile aparatului digestiv.
Acesta are proprietăţi astringente şi acţionează contra viermilor intestinali. De asemenea, e de ajutor în caz de diaree sau dizenterie. În aceste cazuri se recomandă infuziile.
Eucalitpul mai este indicat şi pentru diferite afecţiune ale pielii, precum în artrită, furuncule şi răni. De asemenea, în combinaţie cu lămâia, uleiul de eucalipt ţine departe căpuşele.
Beneficiile eucaliptului. Elimină respiraţia urât mirositoare
Uleiul de eucalipt se mai foloseşte şi în cosmetică. Se spune că stimulează circulaţia sângelui de la nivelul scalpului, îndepărtează mătreaţa şi ajută la rehidratare.
Pentru că este bogat în cineol, un antiseptic, distruge bacteriile ce produc respiraţie urât mirositoare. De aceea, uleiul de eucalipt se regăseşte şi în multe ape de gură.
Sunt foarte multe beneficiile eucaliptului, însă există şi câteva contraindicaţii. Nu se ia împreună cu medicamente hipoglicemiante. Poate provoca probleme renale şi este interzis copiilor sub 3 ani, gravidelor, femeilor care alăptează şi celor care suferă de afecţiuni hepatice sau digestive.